Naslovnica Život MFF: 20 filmova u konkurenciji

MFF: 20 filmova u konkurenciji

85

Široki Brijeg — U takmičarskom programu 22. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, takmičit će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentaraca, saopštili su organizatori.

Na ovogodišnji festival prijavilo se rekordnih 300 filmskih radova, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

“Filmove koje smo dobili na razmatranje prvenstveno odlikuje tematska raznolikost i koncentracijska zaokruženost. Nije, kao što bi se na prvi mah moglo pomisliti, u prvi plan izbila korona kao protagonista i njena pošast, naprotiv, ponuđeno je samo nekoliko djela koja su se na manje-više brzinski i nemušti način dotakli ove boleštine i ništa više”, ističe festivalski selektor Zdravko Mustać.

Navodi kako su se uglavnom fokusirali na morske motive, socijalna previranja u svojim društvima, te porodične tegobe kroz autobiografske vizure.

“Uz to, pratili smo i izbjeglice, ratne traume, nudi nam se i gomila filmova koji se referiraju na blisku ili daljnju prošlost u vidu arhivskih snimaka ili fotografija, te dugačkih ispovijesti koje se prečesto suprotstavljaju sadašnjem trenutku”, govori Mustać.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i Best Short za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala. Ovih dvadeset filmova natječu se za nagrade i priznanja žirija, ali i publike.

Podsjećamo, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni sponzor HT Eronet, bit će održan od 25. do 28. augusta u Širokom Brijegu.

(StarMo)