Naslovnica BiH Meteoalarm, ponegdje i olujni udari vjetra

Meteoalarm, ponegdje i olujni udari vjetra

402

Sarajevo — Zbog jakih, a ponegdje i olujnih udara vjetra na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine na snazi je meteoalarm, a u pojedinim regijama zemlje i dodatni meteoalarm zbog obilnijih padavina u vidu kiše.

Na području regije Banja Luka očekuje se jak do olujni vjetar, sa udarima većim od 60 kilometara na sat, a u višim predjelima i većim od 70 kilometara na sat.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, stoji u upozorenju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, prenose u subotu bh. mediji.

Također, na banjalučkom području očekuje se i oko 20 milimetara kiše u zapadnim dijelovima regije tokom predstojeća 24 sata.

Na području bihaćke regije također se očekuje jak do olujni vjetar sa udarima od 50 do 70 kilometara na sat, a na fočanskom i višegradskom području udari vjetra bit će od 50 do 60 kilometara na sat.

Jak, olujni vjetar prognozira se i za trebinjsku regiju i to sa udarima od 50 do 60 kilometara na sat, s tim što se na tom području očekuje i oko 20 do 30 milimetara kiše tokom predstojeća 24 sata.

Istovremeno na livanjskom području očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i padavine. Očekivana količina padavina bit će između 30 i 50 litara po metru kvadratnom. I na sarajevskom i tuzlanskom području očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i na prijedorskom području gdje će biti iznad 40 kilometara na sat.

Na području mostarske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 50 kilometara na sat, dok će se očekivane količine padavina na sjeveru Hercegovine kretati između 30 i 50 litara po metru kvadratnom.

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u subotu prije podne u Bosni i Hercegovini je bilo oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini, centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 10 sati (°C): Bjelašnica -1; Ivan-sedlo 6; Sokolac 7; Livno, Široki Brijeg, Zenica 8; Grude, Mostar, Sarajevo 10; Bugojno, Prijedor 11; Bihać, Srebrenica, Trebinje 12; Gradačac 13; Banja Luka, Sanski Most 14; Neum 15.

Danas će u većem dijelu naše zemlje preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina na sjeveru Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, sa jakim do olujnim udarima južni i jugozapadni. Dnevna temperatutra od 8 do 14, u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne do 17 °C.

(StarMo)