Naslovnica BiH Metalna i elektro industrija u FBiH povećala izvoz za 52 posto prošle...

Metalna i elektro industrija u FBiH povećala izvoz za 52 posto prošle godine

131
foto arhiva

Sarajevo — Metalska i elektro industrija Federacije BiH zabilježila je porast izvoza za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na isti period predhodne godine za 52 posto, pokazuje analiza Privredne komore FBiH.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević navodi da treba imati u vidu da je došlo do značajnog povećanja cijena sirovina i energenata, te da je posljedično došlo i do rasta cijena proizvoda. Stoga je značajno, kako dodaje, pogledati zvanične podatke o obimu industrijske proizvodnje prerađivačke industrije FBiH koji je za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na isti period 2020. veći za 13,3 posto, dok je metalska i elektro industrija imala rast veći od 16 posto.

– Godina prije pandemije, 2019. bila je na nivou 2018. i tada smo imali najbolje rezultate. Ako uporedimo 2021. i 2019. godinu, na osnovu zvaničnih statističkih podataka, metalska i elektro industrija Federacije BiH imala je rast izvoza od 28 posto – kazao je Mališević za Fenu.

U okviru metalske i elektroindustrije FBiH, kako je dodao, sve grane su zabilježile rast izvoza u 2021. godini, a najbolje izvozne rezultate imali su metali i njihovi proizvodi, proizvodi motornih vozila, prikolica i poluprikolica, mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, oružje i municija.

– Kada govorimo o namjenskoj industriji FBiH, možemo konstatovati da je rast izvoza za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na 2020. godinu 43 posto, dok rast u odnosu na 2019. godinu iznosi četiri posto – istakao je Mališević.

Uvoz metalske i elektro industrije je također rastao i za jedanaest mjeseci 2021. iznosio je nešto više od pet milijardi KM i za 37 posto je veći nego u 2020. i 19,9 posto je veći nego u 2019. godini.

Dugi niz godina, kako je dodao, metalska i elektroindustrija je najznačajniji stub prerađivačke industrije FBiH.

– Kada posmatramo obim industrijske proizvodnje, izvoz, broj radnika koji zapošljava ova industrijska grana s pravom možemo reći da je to najznačajnija grana za ekonomiju FBiH. Izvoz metalske i elektroindustrije FBiH čini 47 posto ukupnog izvoza Federacije i 53 posto izvoza prerađivačke industrije FBiH – naveo je Mališević.

(StarMo)