Naslovnica Život Meta: Uklonjene mreže kineskog i ruskog utjecaja na društvenim mrežama

Meta: Uklonjene mreže kineskog i ruskog utjecaja na društvenim mrežama

116

Los Angeles — Kompanija Meta, vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram, tvrdi da je “blokirala prvi pokušaj Kine da utiče na američke izbore zakazane za novembar 2022.”

Prema pisanju svjetskih medija, ovo ukazuje na sve veće napore Pekinga da putem međunarodnih društvenih mreža širi dezinformacije s ciljem produbljivanja podjela u američkom društvu.

Matična kompanija Meta saopštila je u utorak, 27. septembra, da je uklonila zasebne mreže Facebook-a kreirane u Kini i Rusiji, koje su vodile tajne kampanje uticaja u vezi američke politike uoči novembarskih izbora za Kongres i rata u Ukrajini, piše The Wall Street Journal.

U izvještaju objavljenom na svom blogu, kompanija je navela da je uklonila malu mrežu koja je nastala u Kini i radila na više platformi društvenih medija, ciljajući američke glasače na obje strane političkog spektra.

Veća i sofisticiranija ruska kampanja koja je imala za cilj da progura narativ Kremlja o ratu u Ukrajini također je otkrivena i uklonjena. Mreža je, tvrdi Meta, ciljala na Njemačku, Italiju, Ukrajinu i Veliku Britaniju, a radila je na više od 60 web lokacija koje su napravljene da izgledaju kao legitimne evropske novinske organizacije.

 

(StarMo)