Naslovnica Izdvojeno Mesić upozorava: Normalizacija ugrožena u cijeloj regiji!

Mesić upozorava: Normalizacija ugrožena u cijeloj regiji!

402
Stipe Mesić

Zagreb — Početni uspjesi, pa i cijeli smjer normalizacije među državama u regiji, ozbiljno su dovedeni u pitanje, izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na današnjoj virtualnoj konferenciji “Dva desetljeća od početka normalizacije odnosa daytonske četvorke”, održanoj u povodu dvadesete obljetnice Igmanske inicijative, najstarije regionalne koordinacije nevladinih organizacija za ljudska prava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

“Igmanska inicijativa postigla je rezultate na koje može biti ponosna: otvarala je put normalizaciji, počinjala graditi porušene mostove, a potakla je i prvi summit predsjednika država iz regije”, kazao je Mesić.

Danas, međutim, normalizacija je ugrožena u cijeloj regiji, a naročito “između Hrvatske i Srbije, između Hrvatske i BiH, ali i između Srbije i Crne Gore”, ocijenio je Mesić.

“Vidi se to u retorici političara i medija, u tome što je reviozionizam jači nego ikada, a avet organiziranog kriminala i korupcije nadvila se nad svima nama”, kazao je Mesić i dodao da “EU, ako želi pomoći, treba jasno reći da neće vladajućima u regiji gledati kroz prste”.

Igmanska inicijativa formalizirana je 2000, pet godina nakon što je skupina aktivista za ljudska prava iz spomenute četiri zemlje u travnju 1995. prehodala planinu Igman kako bi posjetila Sarajevo pod opsadom. U spomen na taj događaj, regionalna koordinacija za ljudska prava nazvana je Igmanskom inicijativom.

(StarMo)