Naslovnica Politika Mesić: Šta je s Bošnjacima i Hrvatima iz RS-a?

Mesić: Šta je s Bošnjacima i Hrvatima iz RS-a?

1326
Stipe Mesić

Sarajevo — Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije iznenađen rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović dok će Kolinda Grabar-Kitarović morati napustiti Pantovčak. Iako hrvatski mediji špekuliraju da bi Mesić mogao na Pantovčaku savjetovati Milanovića on je u izjavi za Novinsku agenciju Patria to demantirao.

„Ne, ne. Neću biti Milanovićev savjetnik“, kazao je Mesić.

U Bosni i Hercegovini od pobjede Milanovića prisutno je jedno pitanje, hoće li pobjeda socijaldemokrate promijeniti odnos zvanične Hrvatske prema BiH. Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odnos s BiH dovela je do krajnjih granica netrpeljivosti. Njena miješanja u unutrašnje stvari BiH retrogradno su utjecale na obje zemlje.

„Prema onome što je Milanović najavljivao u izbornoj kampanji, on je kazao da mora pojačati saradnju s regijom, da mora sarađivati i što bližu saradnju otvoriti sa zemljama naše regije, iako je bivša predsjednica rekla da je istrgla Hrvatsku iz regiona, kako se ona to posprdno izražavala. Ali to stvarno nema nikakvo utemeljenje, jer niko ne može Hrvatsku izvući iz nečega gdje ona postoji. Regija je regija bez obzira kome se šta sviđalo. Dakle, Milanović je rekao da će pojačati suradnju u regiji, a to znači i s BiH“, kazao je Masić za NAP.

Na pitanje da li će Milanović uspjeti djelovati na način da se ne miješa u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na Izborni zakon BiH Mesić kaže da čak ne razumije tolika insistiranja.

„Ne znam zašto to tako insistiraju, ali niko ne govori da su to dva nivoa izbora. Jedan nivo je za Parlament i niže organe vlasti, a drugo je za Predsjedništvo BiH, sasvim je jasno o čemu se radi. Iz hrvatskog korpusa bira se jedan u Federaciji, a za njega glasaju svi. Iz bošnjačkog korpusa bira se jedan i za njega glasaju svi.

Dakle, on mora imati podršku i drugih konstitutivnih naroda. Iz srpskog korpusa bira se jedan u Republici Srpskoj, ali kada je stvaran takav Ustav niko nije mislio da će RS biti očišćena sasvim od Hrvata i Bošnjaka. Svi bi trebali da razgovaraju o tome, što se dogodilo sa etničkim čišćenjem, šta je s Bošnjacima i Hrvatima iz RS-a, jer tamo je lako, kada glasaju samo Srbi, drugi su očišćeni.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)