Naslovnica Region Mesić: Spriječiti negativne utjecaje na BiH iz Zagreba i Beograda

Mesić: Spriječiti negativne utjecaje na BiH iz Zagreba i Beograda

310
Stjepan Mesić

Zagreb — “Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema lideru HDZ-a u BiH Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija” – kazao je bivši predsjednik RH u dva mandata Stjepan Mesić na “online” forumu Igmanske inicijative “Euroatlantske integracije i Zapadni Balkan”.

On je kazao kako su pomaci u Bosni i Hercegovini “mogući ukoliko se spriječe negativni utjecaji iz Zagreba i Beograda”, te ukoliko EU konkretno sankcioniše lidere iz BiH koji neprestano rade na njenom raspadu.

“Isto to se odnosi i na Beograd, koji je navodno za cjelovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH”, naveo je Mesić.

Bivši predsjednik RH je naglasio kako “još uvijek ima onih koji misle da je sporazum pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH moguće provesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu”.

Mesić je još rekao da međunarodna zajednica “treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila”.

– Evropa nažalost nema danas lidera, ona rješava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH, naveo je Mesić, a prenosi beogradski Danas.

 

(StarMo)