Naslovnica Izdvojeno Mesić: Komšić je civilizacijski iskorak

Mesić: Komšić je civilizacijski iskorak

447
Stipe Mesić

Sarajevo/Nur-Sultan — Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, na marginama poslovnog foruma, koji se ovih dana održava u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, za portal Klix.ba je govorio o brojnim aktualnim temama u našoj regiji.

Za razliku od Mesićevog perioda službeni Zagreb sa Sarajevom skoro da i ne razgovara, a Mesić je upravo u Sarajevo dolazio u prve posjete svojih mandata.

“Pogrešna je to politička procjena Zagreba. Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, je trebalo iskoristiti za dobru saradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom izboru već su glasali prema projektu. Za mnoge je Komšić bio taj koji je nudio jedan civilizirani pristup, nudio je jednu novu opciju za Bosnu i Hercegovinu. Odgovor iz hrvatske koji je dobio je bio sasvim drugi”, ustvrdio je.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)