Naslovnica Život Merz umjesto Angele Merkel

Merz umjesto Angele Merkel

154

Berlin — Friedrich Merz je u subotu 22. januara velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).

„Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom“, rekao je 66-godišnji Merz nakon objave rezultata na stranačkoj konvenciji koja se održava preko interneta.

Za Merza je glasalo 94,6 posto poslanika konvencije. Time je potvrđen izbor stranačke baze koja je u decembru Merzu dala najviše glasova na internom izboru novog predsjednika stranke, piše Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Merz važi kao predstavnik konzervativnog krila stranke i do sada je najavljivao kako će CDU vratiti na konzervativne smjernice s kojih je, po mišljenju mnogih članova, stranka skrenula zbog liberalnog kursa kojeg je slijedila dugogodišnja predsjednica stranke i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merz se u svom govoru na konvenciji, koja je isprva trebala biti održana u Hannoveru, ali je zbog epidemiološke situacije prebačena na online izdanje, okomio na novog njemačkog kancelara Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kojem je predbacio pomanjkanje volje za vođenjem zemlje.

„Scholz se premalo trudi kad je u pitanju posredstvo između SAD-a i Rusije. Prijašnji kancelari bi pokazali više odlučnosti“, rekao je Merz.

On je apelirao na CDU i sestrinsku Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), s kojom CDU čini demokršćansku Uniju, da kao najjača opoziciona grupa u parlamentu pokažu odlučnost.

„Ono što se događalo prošle godine se više ne smije ponoviti“, rekao je Merz aludirajući na nesuglasice između vrha CDU-a i CSU-a.

(StarMo)