Naslovnica Region Merkel poručila u Beogradu: Priznanje Kosova “na kraju procesa”

Merkel poručila u Beogradu: Priznanje Kosova “na kraju procesa”

95

Beograd — Sve članice Evropske unije (EU) moraju imati na umu da imamo geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU, izjavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedjeljak popodne, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posjetu Srbiji.

Ona je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla i da je Srbija napredovala kada je riječ o eurointegracijama, ali da joj predstoji još posla na tom putu.

“Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu. Ekonomski uspjesi bi trebali biti podstrek da se članstvo (u EU) isplati”, rekla je Merkel, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Ona je dodala i da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, kada je riječ o Srbiji, pitanje koje će se rješavati “na kraju jednog procesa”.

“Neka pitanja će se riješiti na kraju jednog procesa. Svi znaju da nisu neke članice EU priznale Kosovo. Pitanje se mora riješiti. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa prije nego što se riješe neke druge stvari, pa onda čitav proces”, rekla je Merkel.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)