Naslovnica Politika Merkel: Ovo je trka na duge staze

Merkel: Ovo je trka na duge staze

460
Angela Merkel

Berlin — Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je govor u Bundestagu. Govorila je o borbi protiv pandemije koronavirusa i strogim mjerama koje su zbog toga donesene u Njemačkoj, prenosi Index.hr.

“Današnji 80-godišnjaci i 90-godišnjaci su izgradili ovu zemlju i postavili temelje blagostanja u kojem danas živimo”, rekla je Merkel u svom govoru.

Kako je napomenula, Merkel smatra kako bi vakcina trebala biti dostupna u cijelom svijetu.

“U ovoj situaciji borbe protiv koronavirusa uvjerena sam da moramo pokazati sada veliku disciplinu kako bismo kasnije mogli što uspješnije pokrenuti privredu i održati prihvatljivu zdravstvenu situaciju. Podnijeti mjere ograničenja na početu pandemije značilo je i znači mogućnost da širenje virusa stavimo pod kontrolu i time sam se vodila u svom odlučivanju”, kazala je.

“Naš federalni poredak je snažan, to se mora naglasiti. Ali, ne smijemo se prepustiti lažnoj nadi i sada proigrati ono što smo dosad postigli. Budimo mudri i oprezni u sljedećoj fazi pandemije. Ovo je trka na duge staze i moramo paziti da ne ostanemo bez zraka”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka kaže da Njemačka ne može uspjeti ako ne uspije Evropa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)