Naslovnica Izdvojeno Merkel: Njemačka očajnički treba radnike

Merkel: Njemačka očajnički treba radnike

302
Angela Merkel

Berlin — Njemačka će početkom iduće godine donijeti novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalificiranih radnika van Evropske unije, najavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na “očajničku potrebu privrede za radnicima”.

Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage stupit će na snagu 1. marta 2020. godine i cilj mu je otvoriti put radnicima van EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj, prenosi Hina.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta. U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

“Ali, to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalificirane radnike van EU-a”, rekla je kancelarka Merkel.

“Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može preživjeti”, upozorila je Merkel u redovitoj videoporuci subotom, koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne obrtnike i poduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom”, istaknula je Merkel.

“Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, kompanije i poduzetnici napustit će Njemačku, a to je nešto što ne želimo”, upozorila je.

(StarMo)