Naslovnica Život Merkel: Nema vojnog rješenja za Libiju

Merkel: Nema vojnog rješenja za Libiju

369
Angela Merkel

Berlin — U Berlinu je završena mirovna konferencija za Libiju, a zastolom su sjedili predstavnici Vlade sa sjedištem u Tripoliju i ratni vođa Halifa Haftar koji ima uporište na istoku zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je novinarima kako su učesnici konferencije “složni da ne može biti vojnog rješenja za konflikt u Libiji”.

Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin uoči samita također su razgovarali o stanju u Libiji. Oni podržavaju različite strane libijskog sukoba, te se smatraju ključnim ličnostima u pregovorima za mir u ovoj zemlji.

Rusija podržava ratnog vođu Halifu Haftara, čije snage kontrolišu veći dio istoka Libije i koji je u aprilu pokrenuo ofenzivu s ciljem osvajanja glavnoga grada Tripolija i rušenja međunarodno priznate vlade. Turska, pak, podržava međunarodno priznatu vladu sa sjedištem u Tripoliju.

Ruski predsjednik je uoči berlinske konferencije o Libiji rekao kako se nada da će ona donijeti napredak. “Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će sukob biti riješen”, rekao je Putin prije nego se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan je pak naglasio da bi general Kalifa Haftar koji od aprila 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, morao odustati od svog agresivnog stajališta kako bi utro put političkom procesu.

“Kako bi se provele druge faze političkog procesa i došlo do rješenja, Haftarovo agresivno stajalište mora prestati”, rekao je Erdogan za tursku televiziju prije sastanka s Putinom.

(StarMo)