Naslovnica Život Merkel: Najteža vremena od Drugog svjetskog rata

Merkel: Najteža vremena od Drugog svjetskog rata

313
Angela Merkel

Berlin — Njemačka zbog pandemije korona virusa prolazi najteža vremena još od perioda Drugog svjetskog rata, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u svom prvom televizijskom obraćanju naciji za 14 godina vlasti pozvala na solidarnost i poručila svakoj osobi u Njemačkoj da zaštiti one koji su najugroženiji.

“Još od Drugog svjetskog rata naša zemlja se nije suočila sa ovakvim izazovima i sve zavisi od naše zajedničke solidarnosti”, navela je Merkel, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodala je i da naučnici ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv korona virusa, ali da dok se to ne desi, jedino možemo da radimo na usporavanju virusa.

“Njemačka ima odličan zdravstveni sistem, vjerovatno jedan od najboljih na svijetu. Međutim, ni naše bolnice će biti pretrpane ako se veliki broj pacijenata javi za kratko vrijeme”, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka će pretvoriti hotele i velike hale u bolnice kako bi se povećao kapacitet službi za intenzivnu njegu oboljelih od korona virusa, saopštila je danas njemačka vlada.

Uspostavljanje takvog privremenog smještaja “treba da omogući bolnicama da se usredsrede na proširenje kapaciteta intenzivne njege”, navodi vlada u Berlinu u svom saopštenju.

Njemačka takođe planira da udvostruči broj kreveta za respiratornu asistenciju u bolnicama, kako bi one mogle da prime pacijente oboljele od korona virusa.

Njemačka raspolaže sa oko 25.000 tih kreveta, više nego što ih imaju Francuska ili Italija. Sa više od 80 miliona stanovnika, Njemačka ima, prema procjenama, oko 8.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, od kojeg je umrlo između 12 i 16 ljudi.

(StarMo)