Naslovnica Život Merkel: Budite oprezni

Merkel: Budite oprezni

368
Angela Merkel

Berlin — Kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Nijemce da budu oprezni i pridržavaju se pravila fizičke distance, ali i dodala da se broj novih koronavirusnih infekcija stabilizirao i da je na niskom nivou.

Nakon razgovora s premijerima 16 njemačkih država, Merkel je također rekla da su se sve strane složile da produže zabranu velikih događaja barem do kraja oktobra kako bi se izbjegao još jedan val novih slučajeva zaraze, prenio je Reuters.

Kancelarkino upozorenje uslijedilo je nakon što su danas vlasti u zapadnom njemačkom regionu Guetersloh naredile zatvaranje svih škola i vrtića, nakon što su stotine radnika u najvećoj njemačkoj klaonici testirani pozitivni na COVID-19.

Regionalni dnevni list Westfalen-Blatt izvijestio je u srijedu da je oko 475 testiranih osoba pozitivno na novi koronavirus, javio je AP, a prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Pojava virusa u klaonici Toennies u Rheda-Wiedenbruecku je povećala broj slučajeva u regiji daleko iznad praga potrebnog za uvođenje hitnih mjera, koji je 50 novih infekcija u sedmici na 100.000 stanovnika.

(StarMo)