Naslovnica BiH Mektić: Tužilaštvo BiH se “vrti oko Sarajeva i Zenice”

Mektić: Tužilaštvo BiH se “vrti oko Sarajeva i Zenice”

359
Dragan Mektić

Sarajevo — U intervjuu za FACE TV državni zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da “postoji dosta pouzdanih informacija da određene političke stranke na čelu sa njihovim šefovima imaju političku moć i političku dominaciju nad nosiocima pravosudnih funkcija”.

– Kada pogledamo statistiku, to je nevjerovatna činjenica i nevjerovatna stvar Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete da se Tužilaštvo BiH samo bavi Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Pripremajući se malo za ovu emisiju, pogledao sam neku statistiku. Recimo četiri puta više istraga i optužnica za prošlu godinu je podignuto u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku, a da ne govorim u odnosu na pojedine kantone. Imate Kanton broj 10, Livanjski, je li kako ga zovu, u prošloj godini je nula istraga. Nema nijedne istrage – kazao je Mektić.

Dodao je kako je “u kantonima sa hercegovačkom većinom” samo devet istraga sprovedeno od strane Tužilaštva BiH, u RS-u četiri puta manje, u pola Federacije deset puta manje, “što znači da postoji politički deal i politički utjecaj na koji je svjesno pristala glavna tužiteljica Gordana Tadić i onda se samo vrti ovdje oko Sarajeva, i tamo do Zenice, i tu negdje i tu što se desi, tu promptno reaguje”.

(StarMo)

(StarMo)