Naslovnica Region Mektić o migrantima: Nećemo dozvoliti da BiH bude krajanja destinacija

Mektić o migrantima: Nećemo dozvoliti da BiH bude krajanja destinacija

351
Dragan Mektić

Salzburg — Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Salzburg foruma danas u Beču.

Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti na ovogodišnjoj konferenciji razgovarali su o suzbijanju nezakonitih migracija i borbi protiv krijumčarenja ljudima, koja je posebno izražena izbijanjem migrantske krize.

Istaknuto je da efikasno suzbijanje nezakonitih migracija, krijumčarenje ljudima i ostala pitanja povezana s graničnom i unutrašnjom sigurnošću, zahtijevaju koordinisanu i interresornu saradnju unutar svake države, kao i adekvatne mehanizme i mjere na regionalnom i širem nivou koji će omogućiti efikasnije upravljanje ovom oblašću u narednom periodu.

Mektić je istakao da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su maksimalno angažirane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega s istočnim susjedima BiH.

“Međutim, usprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u BiH, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa nedovoljnim ljudskim, logističkim i finansijskim resursima” – kazao je Mektić.

Naglasio je da se hitno moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije „koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postao unosniji posao od trgovine drogom“.

“Također nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata” – poručio je Mektić te pozvao Evropsku uniju da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize.

(StarMo)