Naslovnica Politika Mektić: Dodik pravi krizu iz ličnih motiva

Mektić: Dodik pravi krizu iz ličnih motiva

89
DRagan Mektić

Sarajevo — Zašto Dodik manipuliše srpskim predstavnicima koji rade u institucijama BiH, zašto vjeruje u tajni dogovor SNSD-a, SDA i HDZ-a za pravljenje političkog haosa u zemlji, čega se Dodik najviše boji, a od čega opozicija strepi, je li advokat SDA? Na ova, ali i ostala pitanja otvoreno za Mrežu Federalne televizije (FTV) odgovarao je Dragan Mektić.

Za početak, kaže da je po nacionalnosti Srbin, pravoslavac, državljanin Bosne i Hercegovine i da pripada Bosni i Hercegovini.

“Mislim da Dodik sve vrijeme provocirajući, izazivajući ovu političku krizu koja je kulminirala do te mjere da faktički ugrožava cijelo ustavno uređenje BiH, to radi iz ličnih motiva, ličnog interesa. Stvarno mislim da dolazi vrijeme kad će mnogi morati polagati račune i odgovarati za sve ono što su uradili, u jednom kriminalnom smislu, a kad je u pitanju Dodik tu se i previše toga nakupilo što se tiče pljačke, kriminala, raznih afera. Mislim da njemu stanje haosa, nereda, nevladavine zakona i pravne države produžava neku zaštitu koju on vidi u tom haosu”, rekao je Mektić.

Ističe da je Dodik isprovocirao najvećom mjerom ovakvu situaciju u kojoj se nalazimo.

“Lično mislim da ni on sam ne zna niti može predvidjeti daljnji razvoj situacije. Mislim da što prije treba da sjednu ključni nosioci ove vlasti, SNSD, SDA i HDZ, i da kroz razgovor i pregovor traže izlaz iz ove situacije. Mi kao opozicija na nivou BiH smo spremni odmah na to”, dodao je Mektić.

Mektić kaže da opozicija ne podržava politiku koju vodi Milorad Dodik ni na nivou BiH ni u RS-u.

“Mi smo potpuno dvije različite politike. Mi nismo za politike sukoba, politike blokada. Mi držimo još uvijek do stavova NSRS-a i možemo biti samo iskorišteni i zloupotrijebljeni u ovoj situaciji od strane kompletne pozicije, posebno Milorada Dodika. Kad je u pitanju Dodik ili bar pozicija u RS-u, bez obzira kako i šta radili, mi smo proglašavani izdajnicima. Spremni smo da i pokrenemo određenu vrstu razgovora, ponudimo određena rješenja.”

Ističe da je formalno-pravno nemoguće da Republika Srpska isplati plate uposlenicima u državnim institucijama koji dolaze iz RS-a.

“Mislim da Dodik pokušava, po ko zna koji put, da manipuliše sa ljudima srpske nacionalnosti koji rade u državnim institucijama, da iz neke političke koristi ne dobija ih protiv sebe. Pokušaj RS-a da raspiše izbore bi bukvalno značio raspad BiH. To bi u daljem proizvelo teške zloupotrebe Ustava BiH i mislim da to nije moguće”, smatra Mektić.

Mektić ističe da niko ne vodi računa o posljedicama po Republiku Srpsku ukoliko se srpski predstavnici uskoro ne vrate u državne institucije.

“Milorad Dodik je na vlasti 12-15 godina u RS-u. Posljedice su katastrofalne, mada on vodi cjelokupnu politiku u RS-u. On da razmišlja o posljedicama ne bi narod bio u situaciji u kojoj se sada nalazi. Mislim da u ovoj politici Milorada Dodika dobrim dijelom postoje, kao prvo politika koju vode i SDA i HDZ i SNSD kao izbornu kampanju za narednu godinu, i kao drugo on je motivisan strahom od odgovornosti. Njegova odgovornost ne može biti mala i ne može se završiti samo na tome da on bude kažnjen na izborima smjenom vlasti. Kod njega postoji konkretna opasnost za kriminal, za organizovani kriminal, za korupciju, za opšte siromaštvo, opštu pljačku. Nisam siguran da kod njega postoji bilo kakva zabrinutost osim te dvije. Ako opet jednom ekstremno nacionalističkom politikom, u kojoj ima ova dva partnera, napravi dobar izborni rezultat, on i dalje opstaje i kroz vlast se čuva. Ili, ukoliko padne na izborima onda mu valja odgovarati na neki drugi način za pljačku i kriminal koje je počinio. On te dvije stvari vidi i nažalost našao je jedino rješenje što više haosa, što više sukoba da ima tu još neki prostor u kome se on može kretati”, tvrdi Mektić za FTV.

(StarMo)