Naslovnica BiH Mektić: Dodik iznosi laži, dezavuiše…

Mektić: Dodik iznosi laži, dezavuiše…

408
Dragan Mektić

Banja Luka — Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi, kako kaže, “laži i dezavuiše građane tvrdnjama da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH nema plan kada je u pitanju migrantska kriza”.

“Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH, jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje porodice sam vezao ovdje, nemam vile na Beogradu, Kipru, Beču…, kao neki političari i nemam gdje odavde i velika većina ljudi nema alternativu” – ustvrdio je Mektić.

Kazao je da na svakoj sjednici Vijeća ministara imaju tačku dnevnog reda vezano za problem migracija, dok, navodi, “Dodik nije predložio nijednu mjeru kako bi se spriječio ulaz migranata na istočnoj granici BiH”.

Problem je, kaže, i “nedovoljna opremljenost Granične policije, u odnosu na susjedne zemlje”.

Mektić podsjeća da je tražio i učešće vojske BiH, čiji pripadnici ne bi bili naouružani i bili bi potčinjenji Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

“Milorad Dodik nije dozvolio ni tu mjeru” – rekao je Mektić i dodao da je Dodik protiv i angažovanja Fronteksa na bh. granici.

Ni treća njegova predložena mjera, zaprečavanja bh. granice žicom na pojedinim mjestima, nije prihvaćena, iako je, navodi, za to imao podršku stranih donatora.

“Lažna je informacija da sam načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS” – rekao je ministar sigurnosti BiH.

Dodika je optužio i da mu ne odgovara razmjena DNK podataka, baze registrovanih vozila te borbe protiv kriminala i korupcije.

“Ne da da se integrišemo u Evropu” – ustvrdio je Mektić.

(StarMo)