Naslovnica Politika Mehmedović: Ako Schmidt ne djeluje…

Mehmedović: Ako Schmidt ne djeluje…

91

Sarajevo — Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 kako očekuje akciju od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u rješavanju krize u državi.

Međutim, ukoliko Schmidt tako ne bi uradio onda je, po Mehmedoviću, jasna situacija – da više ne postoji Dejtonski mirovni sporazum i da je stavljen van snage.

N1: Vaš komentar na jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma?

Šemsudin Mehmedović: Jučerašnja sjednica je pokazala da Zastupnički dom može funkcionisati bez ucjena bilo kojeg političkog faktora. Nije dobro ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini. Kriza je nastala nakon odluke bivšeg visokog predstavnika, a od novog očekujemo akciju, da odgovori zadacima koji su mu naloženi Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko to ne uradi Bosna i Hercegovina i njeni građani su prepušteni sami sebi.

N1: Šta ukoliko dođe do toga?

Ukoliko nema dejtonskog Ustava potpuno je jasna situacija da više ne postoji Dejtonski mirovni sporazum i da je on stavljen van snage. Republika Bosna i Hercegovina je prihvatila Dejtonski sporazum pod uslovom da se u potpunosti implementira. Dayton se danas ne implementira, čak imamo da se potpisnice sporazuma prema BiH ponašaju kao prema ratnom plijenu. Očigledno smo prepušteni sami sebi.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović jučer je poručio kako čeka Dodika, Izetbegovića i ostale da nađu izlaz iz situacije, a Nenad Stevandić kazao je da “učestvuju u radu, ali ne pristaju na diskriminaciju”.

Opozicija u Republici Srpskoj se ponaša kao frakcija Dodikove stranke. Po čemu su oni diskriminisani? Sve što ne žele to se i ne usvaja. Imaju mehanizme i blokade.

N1: Da li je ovo vrhunac krize?

Kriza u državi traje unazad 30 godina. Sigurno je da oscilira, nekad snažnije ili blaže. Ukoliko ova situacija duže potraje može doći do institucionalne krize u punom kapacitetu. Onda život staje, a ne smije stati. Mi ćemo učiniti sve da odblokiramo stvari u onoj mjeri koliko imamo ovlaštenja.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)