Naslovnica BiH Medvjedi sve bliže naseljima

Medvjedi sve bliže naseljima

586

Kupres — Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću u kojem ga upozoravaju kako u proteklom periodu nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i sami stanovnici Kupresa zaštitili od medvjeda koji se u posljednje vrijeme sve više približavaju naseljenim mjestima u toj općini.

Pčelari u otvorenom pismu podsjećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medvjed zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i općina Kupres.

U spomenutom zakonu navodi se kako se zaštićena divljač može odstrijeliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan upravljanja, ako postoji opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i za imovinu građana.

Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtjeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i nadležne veterinarske službe.

Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom periodu uputili niz prijava zbog štete koju su medvjedi počinili, nakon čega su na teren izlazile komisije i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medvjeda, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

“Tražimo odgovor kako ćete zaštiti građane Kupresa jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeće se ulicama, uništava voćnjake. Šta će biti ukoliko (ne daj Bože) napadne djecu i ljude? Da li ćete ga i onda štititi i ko će odgovarati? Stoga, apeliramo na Vas da poduzmete sve aktivnosti zakonom propisane da se građani oslobode straha od medvjeda koji je vidno prisutan u gradu i ne oglušite se na ovo otvoreno pismo”, navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog ministru Dediću.

(StarMo)