Naslovnica Region Medvedev u Beogradu: Rusija će pomoći Srbiji

Medvedev u Beogradu: Rusija će pomoći Srbiji

387
Dmitrij Medvedev

Beograd — “Rusija je spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev obaćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

Medvedev je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Јugoslavije a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.

“Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome” – naglasio je Medvedev i dodao da će sa posebnim osećajem položiti vijence na spomenik oslobodiocima Beograda. Istakao je da cijene težnju rukovodilaca Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije.

Ruski premijer navodi i da je na dijelu “otvorena propaganda nacističkih ideja” kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava. Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriva i principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni poslije Drugog svjetskog rata.

“Srbija je, nažalost, na sebi iskusila posljedice djelovanja koja su izvršena u protivrečju sa međunarodnim pravom” – rekao je Medvedev precizirajući da misli na događaje iz 1999. godine. Ukazuje da je Rusija tada i sada “podržavala srpski narod i da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

(StraMo)