Naslovnica Mostar Međunarodni dan osoba s invaliditetom i u Mostaru

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i u Mostaru

1094

Mostar — Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, mostarska udruženja i ustanove koje rade s osobama s invaliditetom organizirat će 3. decembra prigodnu manifestaciju kako bi ukazali na potrebu osvješćivanja društva o problemima i pravima osoba s invaliditetom.

Manifestacija će biti upriličena u Mepas Mallu, u vremenu od 9 do 21 sat, a održat će se pod sloganom “Pogledaj! Ja to mogu!”.

“I ove godine populacija ljudi s invaliditetom želi iskazati svoj status, želje, nadanja te podijeliti s drugima svoje osjećaje zbog nepravde i diskriminacije koju svakodnevno proživljavaju u svojoj društvenoj zajednici”, navode organizatori.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u oktobru 1992. godine je, na posebnoj sjednici održanoj u okviru obilježavanja završetka Decenije osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju da se 3. decembra svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz podsticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

(StarMo)