Naslovnica Izdvojeno Međunarodna zajednica: Puno prisustvo na lokalnim izborima u Mostaru

Međunarodna zajednica: Puno prisustvo na lokalnim izborima u Mostaru

554
Johann Sattler

Mostar — Međunarodna zajednica i domaći posmatrači osigurat će stalno prisustvo prije, tokom i nakon lokalnih izbora u Mostaru.

Rečeno je to u petak u Mostaru, uoči javne debate pod naslovom „Izbori i učešće građana u demokratskim procesima“, koju je organizovao Ured Evropske unije u Mostaru, prenio je Radio Gradska mreža – Mostarski radio.

Riječ je o skupu na kojem su učestvovali predstavnici brojnih nevladinih organizacija i udruženja mladih iz Mostara i zemlje, a na javnoj debati video-linkom prisutnima se obratio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson.

Domaćin skupa, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler istakao je uz ostalo zadovoljstvo što je čak 70 posto mladih, po nedavnim istraživanjima, izrazilo želju da glasa na lokalnim izborima u Mostaru, koji se održavaju po prvi put nakon 12 godina.

„S naše strane mogu obećati da ćemo biti ovdje u velikim brojevima. Imat ćemo nezavisne posmatrače na terenu. Imamo ugovor i veoma dobru saradnju sa organizacijama civilnog društva, pod vodstvom koalicije ‘Pod lupom’. Preko 3000 posmatrača, 15. novembra i 20. decembra, uvjeram vas, bit će posmatrača širom zemlje, na svim glasačkim mjestima ovdje u Mostaru. Lično ću doći ovdje u Mostar sa kolegama, kako bismo se pobrinuli da sve ide po planu i da nema nepravilnosti“, poručio je pored ostalog ambasador Sattler.

On je izrazio i žaljenje što 15 posto mladih, po navedenom istraživanju, smatra kako se izlaskom na izbore ne može ništa promijeniti, te je apelovao na ljude da se u što većem broju odazovu na glasanje, kao i da je svaki glas bitan.

Dario Jovanović, iz koalicije nevladinih organizacija pod nazivom „Pod lupom“, koja se bavi monitoringom izbora u Bosni i Hercegovini, najavio je stalno prisustvo posmatrača u Mostaru.

Dario Jovanović

„Mi ćemo imati i dugoročno i posmatranje izbornog dana u Gradu Mostaru. Dugoročno posmatranje izbora započelo je prije sedam dana i mi ćemo prve nalaze imati već uz narednim sedmicama, a na izborni dan u Mostaru – što je specifikum u odnosu na ostale lokalne zajednice – imat ćemo 100 posto pokrivenost svih biračkih mjesta sa posmatračima, koji će posmatrati izbore od 6 sati ujutro – sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta, do okončanja svih procesa na biračkim mjestima, ali i u sklopu rada gradske izborne komisije“, rekao je uz ostalo Jovanović.

Ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini, Ulrike Hartmann, istakla je da nije nikakav politički uspjeh održavanje izbora u Mostaru, jer je održavanje izbora minimum u svakoj demokratskoj zemlji.

„Demokratski proces izbora se ne završava na dan izbora. Znači, proces je završen tek onda kad se formira vlast. Za formiranje vlasti ne postoji rok, ali važno je da vidimo brzo formiranje vlasti“, naglasila je ambasadorica Hartmann.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, u obraćanju video-linkom prisutnima, podsjetio je uz ostalo kako je u Mostaru ovaj put riječ o lokalnim izborima,m te bi teme trebale biti o školama, bolnicama, čistoći rijeka, deponiji, sigurnosti u gradu…

„To su pitanja koja bi ljudima trebala biti važna i nadam se da će to biti pitanja koja će ljudi stavljati u prvi plan i da ih neće ometati kampanje koje će nastojati da održe grad podijeljenim ili skrenuti pažnju na pitanja koja su daleko van dometa Mostara, koja se očekuje da vlasti u Mostaru rješavaju“, naglasio je ambasador Nelson.

(StarMo)