Naslovnica BiH Međunarodna istraga: Na meti “bivši visoki dužnosnik bankarskog sektora u BiH”

Međunarodna istraga: Na meti “bivši visoki dužnosnik bankarskog sektora u BiH”

302

Sarajevo — Tužiteljstvo BiH provodi aktivnosti u zajedničnoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije “bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora”.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu. Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i suradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola milijuna eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.


Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužiteljstvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

 

(StarMo)