Naslovnica BiH Međunarodna akcija: Uhapšeni krijumčari iz Afganistana

Međunarodna akcija: Uhapšeni krijumčari iz Afganistana

282

Sarajevo — Postupajući po nalogu i nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski pripadnici SIPA, uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast”, te izvršili lišenje slobode 5 osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su realizirane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om R Hrvatske, a usmjerene su na otkrivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema R Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca R Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u R Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinioci krivičnih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za krivična djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz člana 189a, u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenje ljudi, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana bit će predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.


Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se policijskim pripadnicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji “Fast”.

(StarMo)