Naslovnica BiH Među ubijenim logorašima je bila i trudnica

Među ubijenim logorašima je bila i trudnica

196
foto: federalna.ba

Drvar — U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac, na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, opština Drvar, skromno, uz poštovanje epidemioloških mjera, obilježena je 28. godišnjica formiranja ovog logora kroz koji je prošlo više od 300 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, muškaraca i žena sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe.

Ubijeno je pedeset logoraša među kojima i jedna trudnica. Za brojnim posmrtnim ostacima još se traga. Za zločine u logoru Kamenica, pravosnažno je, pred Sudom BiH, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora, prenosi federalna.ba.

Dragan Rodić zvani Šaula, koji je obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je pred Sudom BiH za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

(StarMo)