Naslovnica Život Mediteran Film Festival u online formatu

Mediteran Film Festival u online formatu

267

Mostar/Široki Brijeg — 21. Mediteran Film Festival, bit će održan od 19. do 22. augusta u Širokom Brijegu u online izdanju, saopštili su organizatori.

“U ovoj specifičnoj godini, kada je globalna pandemija paralizirala društveni život, odlučili smo MFF prebaciti na digitalne platforme. Ovu odluku nije bilo lako donijeti, pogotovo zato što se Mediteran Film Festival pune dvije decenije profilirao kao ležeran, šaren, prijateljski festival, koji je izazvao zanimanje publike i daleko izvan granica naše zemlje.

Ali svjesni da u ovoj situaciji iznad svega moramo biti odgovorni i strpljivi, da se moramo brinuti za sigurnost zajednice, odlučili smo filmove s platna prenijeti u vaše domove – svi filmovi će biti prikazani putem digitalne platforme na zvaničnoj festivalskoj stranici www.mff.ba”, saopšteno je iz organizacije festivala.

Iako je ovogodišnji MFF sticajem okolnosti lišen festivalskog druženja i čarolije, organizatori će se pobrinuti da virtualni posjetioci ipak ne budu zakinuti za kvalitetan filmski sadržaj. Uz filmove iz konkurencije, gledat će i filmove iz programa „U fokusu“, ali i najbolja domaća filmska ostvarenja.

U zvaničnom programu ovogodišnjeg MFF-a takmiči se dvadeset dokumentarnih filmova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Sjajna filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać. Dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala čiji je pokrovitelj HT Eronet, te Best Short za najbolji kratki film čiji je pokrovitelj Podravka.

Generalni sponzor Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

(StarMo)