Naslovnica Mostar Mediji: Sprema se “plan B” za Mostar

Mediji: Sprema se “plan B” za Mostar

546
Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Međunarodna zajednica prenijela je “ozbiljnu poruku” političkim strankama u Mostaru da je odlučna da se izbori moraju održati, pa makar i nakon termina za redovne oktobarske izbore, saznaju banjalučke “Nezavisne novine”.

Mostarskim stranačkim prvacima je poručeno da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se primijenila odluka Ustavnog suda o načinu biranja odbornika u Gradskom vijeću – saznaju Nezavisne.

I EU je u svom posljednjem izvještaju za BiH istakla da stanovnici Mostara nisu bili u mogućnosti da glasaju na lokalnim izborima još od 2008. godine, jer stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu mogle da se dogovore na koji način da zamijene odredbe koje su odbačene 2010. godine od strane Ustavnog suda BiH.

Ako do dogovora ne dođe u predviđenom roku za održavanje lokalnih izbora, pa ne bude bilo moguće izbore održati 4. oktobra, izbori u Mostaru će biti održani naknadno, po novom Izbornom zakonu.

Predstavnici EU i SAD su, tvrde Nezavisne, skeptični da bi do dogovora moglo doći na vrijeme, pa je spremljena i rezervna varijanta, odnosno ‘plan B’.

Naime, jedna od mogućnosti je da, ukoliko se Izborni zakon izmijeni nakon maja, što je posljednji zakonski rok pred redovne izbore, mogla bi biti klauzula da se novi zakon primjenjuje od 1. novembra, a onda bi se u Mostaru organizovali izbori po novim odredbama.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši predsjednik CIK BiH, kaže za “Nezavisne” da su izbori u Mostaru “apsolutni prioritet” i tvrdi da je svako odgađanje ili nepostizanje dogovora samo izgovor.

“Problem s izborima u Mostaru je to što se hoće sve rješavati u paketu. Da postoji pravna država i vladavina prava u ovoj zemlji, prvo bi se rješavala odluka Ustavnog suda u vezi s Mostarom jer je ta odluka najstarija i morala bi se prva riješiti. Sve ostale odluke imaju vremena. Recimo, odluka u predmetu ‘Ljubić’ se ne odnosi na ove izbore i za tu odluku ima vremena do 2022. godine”, kaže Šehić.

Kako on ističe, mora se postići dogovor koji će omogućiti da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kad i lokalni izbori u ostatku zemlje, odnosno 4. oktobra.

“Mislim da je moguće ne samo riješiti izbore u Mostaru, nego i onaj dio koji se odnosi na usvajanje odluke o novim tehnologijama koje bi poboljšale izborni proces. Političari preko noći donesu akte ako su im u interesu. Vidite da se za 15 minuta može promijeniti etnička pripadnost ako treba. Znači – može se, pitanje je želi li se”, zaključuje Šehić.

(StarMo)