Naslovnica Izdvojeno Mediji: Špago predsjednik Glavnog odbora SDA?

Mediji: Špago predsjednik Glavnog odbora SDA?

513

Sarajevo — Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i mostarski ratni komandant Šerif Špago jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog predsjednika Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), najvišeg organa te stranke između dva zasjedanja Kongresa, neslužbeno saznaje Radiosarajevo.ba.

Zasada se ova mogućnost spominje u političkim kuloarima, ali je niko ne isključuje.

Podsjetimo, Špago je na Sedmom Kongresu SDA bio kandidat za potpredsjednika SDA, ali nije dobio dovoljnu podršku. Tačnije, bio je prvi “ispod crte” poslije Mirsada Zaimovića, podsjeća Radiosarajevo.ba.

To je dovelo do određenih komentara da je Hercegovina izostavljena iz vrha SDA. Situaciju su podgrijali i napisi medija bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH) koji su plasirali informacije o Špaginom navodnom “crvenom kartonu” iz Sarajeva, čime se doveo u pitanje i njegov legitimitet u HNK.

Prema Statutu SDA, Glavni odbor broji ukupno 115 članova. Čine ga članovi po položaju i članovi koje bira Kongres. Članovi Glavnog odbora po položaju su: predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko distrikta BiH (ukupno 18).

Kongres SDA bira 83 člana Glavnog odbora iz kantonalnih/regionalnih organizacija i organizacije SDA Brčko distrikta BiH, prema strukturi koju utvrđuje Glavni odbor SDA na osnovu kriterija koji se temelje na izbornim rezultatima, što je učinjeno i ovaj put.

Međutim, na prijedlog Predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva).

Cijeli članak je ovdje.

(StarMo)