Naslovnica Mostar Mediji saznaju: Godinama blokirali, sad hoće v.d. komesara policije HNK?

Mediji saznaju: Godinama blokirali, sad hoće v.d. komesara policije HNK?

893

Sarajevo/Mostar — Konkurs za imenovanje Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona, raspisan je prije godinu dana.

Do sada je Komisija za izbor i imenovanje obavila intervju sa 32 kandidata, ali Nezavisni odbor, ipak, nije imenovan. S druge strane iz redova HDZ-a BHT saznaje da bi policijski komesar trebao biti izabran prije Opštih izbora, ali nije pojašnjeno i na koji način.

Nepostojanje policijskog komesara od 2014. godine koči sve procese u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona. Odlazak u penziju, zaposlenje novih pripadnika, napredovanje u službi. Isključivo je to pitanje između HDZ-a BiH i SDA koji do sada nisu našli politički kompromis. Iz HDZ-a pak poručuju kako bi do dogovora uskoro moglo doći.

„Mogu reći da se razgovori vode i da smo blizu rješenja. I ja se nadam da u skoro vrijeme imamo rješenje za ravnatelja“, rekao je Stjepan Bošković, predsjednik KO HDZ BiH.

Iz SDA niko nije želio komentirati ovo pitanje. BHT nezvanično saznaje kako vladajuće strukture imaju namjeru izmijeniti Zakon o policijskoj službi kako bi se imenovao vršilac dužnosti policijskog komesara. Iz opozicije smatraju da je ovo još jedan predizborni trik vladajućih stranaka.

“Tome procesu se pristupilo krajnje površno, krajnje aljkavo. To je tipično ona SDA-HDZ-ovska priča ‘idemo se dogovarati ali nećemo učiniti ništa da do dogovora dođe'“. „Do izbora ravnatelja policije, komesara u ovom mandatu neće doći“, rekao je Slaven Raguž, Skupština HNK (HRS).

Iz Sindikata policije HNK poručuju kako bi imenovanje vršoca dužnosti komesara policije bila loša odluka jer vršilac dužnosti, kao takav, nema pune ovlasti poput komesara.

„Po policijske službenike bilo bi najbolje ukoliko bi se imenovao komesar policije u svom punom kapacitetu. Dakle, da se provede kompletna procedura i da se imenuje komesar po svim zakonskim procedurama“, izjavio je Fadil Čustović, zamjenik predsjednika Sindikata policije HNK-

Kako saznaje BHT, za danas je zakazan finalni razgovor o prijedlogu kandidata policijskog komesara, a o njemu bi se trebala izjasniti i Vlada sljedeće sedmice. Do rješenja ovog pitanja MUP-u HNk-a će nedostajati 240 policijskih radnika, objavio je BHT.

(StarMo)