Naslovnica Izdvojeno Mediji: Putnički avion u Iranu oboren projektilom

Mediji: Putnički avion u Iranu oboren projektilom

478
foto: BBC/AFP

Washington — Šef iranske civilne avijacije odbacio je tvrdnje o tome da je ukrajinski avion, koji se srušio 8. januara u Teheranu, pri čemu je poginulo 176 ljudi, oboren projektilom i takve izvještaje nazvao “nelogičnim glasinama”.

Američki mediji objavili su da je avion najvjerovatnije oboren projektilom iranske protivavionske odbrane, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, prenosi BBC.

Jedan od zvaničnika je izjavio da su američki sateliti detektovali lansiranje dvije rakete malo prije nego što je ukrajinski avion oboren, prenosi agencija Reuters, dodajući da dva neimenovana zvaničnika vjeruju da je u pitanju nesreća.

U međuvremenu je Newsweek citirao Pentagon i više obavještajne zvaničnike SAD, kao iračke zvaničnike koji kažu da vjeruju da je ukrajinski avion pogođen raketom ruske proizvodnje Tor. Reuters je naveo da je Pentagon odbio davati komentare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump izjavio u četvrtak da bi pad ukrajinskog aviona u Teheranu, ubrzo nakon polijetanja, 8. januara mogao biti greška, dodajući da ima loš predosjećaj u vezi svega, ali nije ponudio nikakve dokaze za takve tvrdnje, javlja Reuters.

(StarMo)