Naslovnica BiH Mediji: Ovako je Handke upoznao Karadžića

Mediji: Ovako je Handke upoznao Karadžića

418
Screenshot: FTV

Sarajevo — Haris Pašović, istaknuti bosanskohercegovački reditelj, javno poziva Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, da objasni da li je zaslužan za susret Radovana Karadžića s Peterom Handkeom 1996. godine na Palama. Pašović poziv potkrepljuje izjavama Handkea iz 2010. godine objavljenim u njemačkim medijima. Nakon susreta s Karadžićem Handke se susreo s Jovanom Divjakom, koji ne dijeli pozitivne impresije sa tog susreta.

Da li je susretu Radovana Karadžića, tada već optuženiku za ratne zločine, na Palama 1996. godine s Peterom Handkeom kumovao Valentin Inzko, pita Haris Pašović, navodeći intervju Handkea njemačkim medijima gdje je Handke kazao: “Sreo sam ga uz pomoć Valentina Inzka, tada ambasadora Austrije u Sarajevu, koji je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Kod njega sam tih dana i živio. Pomagao mi je s nekim papirima za pasoš. I nisam samo sreo Karadžića, već i srpskog generala Jovana Divjaka, koji se borio na strani muslimana. On mi je, kada je čuo da sam prije toga bio na Palama, ljutito stavio pesnicu pred nos.”

“Svi smo jako uznemireni zbog Nobelove nagrade Handkeu, a neko ko je deset godina visoki predstavnik u ovoj zemlji bio je posrednik u jednom takvom susretu, prema onom što pišu novine. Ne kažem da li je to tačno ili nije, moramo čuti šta kaže Valentin Inzko”, smatra Pašović, prenosi federalna.ba.

Sa FTV-a su kontaktirali OHR kako bi dobili Inzkov stav, ali odgovor nisu dobili. Inzko, koji sutra u Vijeću sigurnosti predstavlja izvještaj o stanju u našoj zemlji, za pojedine medije sve je demantovao osim da je posredovao u Handkeovom susretu s Divjakom. Divjak potvrđuje da mu je Inzko predložio da se sastane s Handkeom, kome je predočio pravu sliku o onome što se događa u tada opkoljenom Sarajevu.

“Slušao je u nevjerici. Prva moja reakcija kada mi je rekao da je došao s Pala, pitao sam šta će kod mene. Ali je dobra činjenica da sam imao prilike reći mu kako su građani stradali od tih njegovih poštenih i humanih, govorim o nacionalistima, Srba”, priča Divjak.

Sutra će Udruženje žrtava i svjedoka genocida u 10:12 sati organizovati protest ispred ambasade Švedske u Sarajevu zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu. Pašović na kraju očekuje da će princ i princeza Švedske tokom višednevnog boravka u Sarajevu i susreta s domaćim političkim zvaničnicima dati stav o Handkeu, ali i pokloniti se žrtvama četverogodišnje opsade Sarajeva.

(StarMo)