Naslovnica Region Mediji: Kolinda otkrila spomenik fratru koji je prijavio partizane

Mediji: Kolinda otkrila spomenik fratru koji je prijavio partizane

319

Zagreb — Uprkos povremenom prigodničarskom zaklinjanju na antifašističke ustavne vrijednosti, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je galeriju nazvanu po imenu saradnika fašističkih okupatora na otočiću Badiji kod Korčule, piše hrvatski portal Index.hr.

Radi se o kvislingu fra Bernardinu Sokolu koji je neposredno pred oslobođenje grada njemačkim okupatorima prokazao da se na susjednom Vrniku kriju sedmorica partizana. Sokola su partizani nakon oslobođenja ubili, dok su ostale fratre s Badije, kao i časnu majku i ostale redovnice iz korčulanskog samostana odlikovali zbog zasluga u antifašističkoj borbi, navodi taj hrvatski portal.

Korčulani su ogorčeni ovakvim predsjedničinim isticanjem notornog kvislinga i napominju da je kompletan kler, osim njega, u Korčuli sarađivao s narodnooslobodilačkim pokretom. Na primjer, u samostanu je bila partizanska bolnica, a ističe se i primjer časne sestre Manes Karninčić koja je nakon rata čak imala partizansku penziju.

Korčulani su zgroženi aktuelnim primjerom iskrivljavanja historije, posebno jer mnogi potomci ubijenih žrtava fašističke okupacije pamte sramnu ulogu fra Sokola.

Ivo Milat, predsjednik udruženja antifašista Grada Korčule, komentirao je ovaj slučaj za Index: “To je još jedna od ovih aktuelnih revizija historije i to na jedan jako grubi način. Dokazano je, i to su izjavili višestruki svjedoci, da je fra Sokol počinio ratni zločin i da je izdao Nijemcima sedmoricu partizana koji su se skrivali na malom otočiću i Nijemci su te ljude ubili. To da je on izdao te ljude potvrdila je časna sestra Manes Karninčić koja je bila u to vrijeme čuvarica Dominikanskog samostana u Korčuli i davala je obavještenja partizanima. Bila je vezana uz partizane, kao i svi drugi svećenici koji su u to vrijeme davali podršku narodu protiv njemačkog okupatora.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)