Naslovnica Politika Mediji: Ključni svjedok “pokopao” Trumpa

Mediji: Ključni svjedok “pokopao” Trumpa

443
Donald Trump

Zagreb/Washington — Ključni svjedok u istrazi o opozivu predsjednika Trumpa, američki ambasador u EU-u Gordon D. Sondland, tokom svog svjedočenja ispričao je da je ukrajinskom zvaničniku prenio da će SAD toj zemlji uskratiti vojnu pomoć ako ne provedu istrage protiv bivšeg američkog predsjednika Joea Bidena koje želi Trump, prenosi Index.hr.

Na četiri stranice priznanja, datog pod zakletvom, Sondland je potvrdio svoju umiješanost u suštinski postavljanje uslova Ukrajincima kojim se od njih traži usluga za uslugu, objavio je New York Times. Ambasador do sada nije htio priznati da je bio posrednik u cijeloj priči, ali sada je uz tu svoju ulogu otkrio i nekoliko novih detalja koje nije iznosio tokom posljednjeg desetosatnog ispitivanja prošlog mjeseca.

Opisao je vlastitu ulogu u vršenju pritiska na ukrajinsku stranu kako bi pokrenuli istragu koju je od njih zatražio Trumpov lični advokat Rudolph W. Giuliani. Do početka septembra, ispričao je Sondland, postao je uvjeren da su vojna pomoć i sastanak u Bijeloj kući uslovljeni ukrajinskim popuštanjem tim istragama.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)