Naslovnica Život Mediji: Johnson podnosi ostavku

Mediji: Johnson podnosi ostavku

140
Boris Johnson

London — Britanski mediji pišu da je premijer Boris Johnson pristao podnijeti ostavku, čime je okončana politička kriza bez presedana oko njegove budućnosti.

Johnson je odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide.

U četvrtak, 7. jula nije bilo odmah jasno hoće li Johnson ostati na dužnosti dok Konzervativna stranka izabere novog lidera koji će ga zamijeniti na mjestu premijera, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Britanski državni sekretar (ministar) za Sjevernu Irsku Brandon Lewis podnio je ostavku ujutru 7. jula, navodeći “etičke razloge”, a to se dešava usred akutne političke krize u vladi Borisa Johnsona.

Prije Lewisa, ostavke su podnijeli i ministri trezora, sigurnosti i nauke Helen Whately, Damian Hinds i George Freeman. Lewis je, kako prenosi BBC, premijeru rekao da ostavku podnosi sa “žaljenjem”, ali i da podijeljena Konzervativna partija ne može pobijediti na izborima.


(StarMo)