Naslovnica Život Mediji: Iskusni diplomata za Bidenovog šefa diplomatije SAD

Mediji: Iskusni diplomata za Bidenovog šefa diplomatije SAD

153

Washington — Joe Biden će imenovati iskusnog diplomatu Anthonyja Blinkena za državnog sekretara u svojoj budućoj administraciji, rekao je izvor blizak štabu novoizabranog američkog predsjednika, dok će nova američka ambasadorica pri UN-u postati Linda Thomas-Greenfield, prenosi Reuters.

Blinken je dugogodišnji Bidenov saradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, u kojoj je Biden bio potpredsjednik.

Blinkenovo imenovanje moglo bi značiti da je još jedan dugogodišnji Bidenov saradnik, Jake Sullivan, glavni kandidat za mjesto predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, kazao je izvor, a prenosi novinska agencija Reuters.

Blinken (58) se duže vrijeme zauzima za to da Sjedinjene Države preuzmu aktivniju predvodničku ulogu u svijetu, u saradnji sa svojim saveznicima, kako američko mjesto ne bi popunile zemlje sa suprotstavljenim interesima poput Kine, prenose hrvatski mediji.

Jedan diplomatski izvor rekao je kako se očekuje da će Biden za novu američku predstavnicu pri UN-u imenovati Lindu Thomas-Greenfield, Amerikanku afričkog porijekla, koja je obavljala visoke dužnosti u Obaminoj administraciji. Njeno imenovanje trebalo bi ispuniti Bidenovo predizborno obećanje o raznolikijem sastavu vlade.

Thomas-Greenfield je bila zamjenica državnog sekretara za Afriku u drugom Obaminom mandatu od 2013. do 2017.

(StarMo)