Naslovnica Mostar Mediji: Finansijska policija dostavila izvještaj o Aluminiju

Mediji: Finansijska policija dostavila izvještaj o Aluminiju

624
foto arhiva

Mostar/Sarajevo — Više bosanskohercegovačkih medija objavilo je informacije kako je Federalna finansijska policija dostavila Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru izvještaj o poslovanju Aluminija za period od 2014. do 2019. godine.

Neki od medija prenose i detalje iz tog izvještaja, koji opisuje kako je u Aluminiju nastao dug koji se, inače, procjenjuje na oko 400 miliona maraka, zbog kojeg je, podsjećanja radi, u julu 2019. godine i ugašena proizvodnja u tom nekadašnjem gigantu.

“Izvještaj potvrđuje ono o čemu javnost i eksperti upućeni u poslovanje Aluminija odavno govore: bosanskohercegovački privredni gigant je sistematski uništavan godinama i sve Uprave od 2014. do 2019. godine, dakle do dana gašenja snose odgovornost za to”, objavio je Hayat.ba, koji u širem članku na svojoj internet-stranici tvrdi i da u izvještaju Finansijske policije FBIH stoji da Skupština „Aluminija“ d.d. nije održana u 2018. godini, čime je društvo postupilo suprotno Zakonu o privrednim društvima FBiH.

“… temeljni problem Aluminija je što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene. To je bilo moguće jer nisu postojali pravilnici o određivanju cijene i kriterijima, već je svaka uprava sebi priskrbila “diskreciono pravo” da, prilikom prodaje odredi visinu premije koja se dodaje na berzansku cijenu i tako formira prodajnu cijenu prema krajnjem kupcu koja je bila različita od kupca do kupca. Samo po ovom osnovu, prema nalazu Finasijske policije, Aluminij je oštećen za 205 miliona maraka”, navodi se u izvještaju, koga prenose mediji.

“Društvo Aluminij d.d. Mostar nije imalo niti jedan matični segmet procesa nabavke sirovina i materijala za proizvodnje koji je bio autonoman, već je iste po vrlo nepovoljnim uslovima nabavljalo od dobavljača koji su istodobno bili i najveći kupci gotovih proizvoda (output), te se cijelo poslovanje privrednog/ gospodarskog društva svelo na dominantno i po društvo štetne kompenzacije koje su višestruko generirale manjak novčanih sredstava za bilo koji drugi način poslovanja i značajno utjecalo na negativne novčane tokove privrednog/gospodarskog društva (povećalo zaduživanje i troškove zaduživanja)” – stoji u nalazu Finansijske policije, kako prenosi Hayat.

Ovom temom bavio se i portal Zurnal.info, koji je objavio kako je na račune bivših direktora Aluminija uplaćeno pola miliona maraka.

“Zanimljiva je činjenica da je dana 9.7.2019. godine, dan prije isključenja električne energije sa konsolidacijskog računa, između ostalog isplaćeno je Ivi Bradvici 300 hiljada maraka, Nikici Ljubiću 95 hiljada KM, Tomislavu Lovriću 94 hiljade KM, Dinku Mariću 25 hiljada KM, Ružici Burić 22 hiljade KM, Mariju Gadžić 17 hiljada KM, navedeno je u izvještaju Finansijske policije.

Osim bivšim direktorima 9. jula prošle godine isplaćeno je i 50 hiljada maraka naknada članovima Nadzornog odbora Aluminija. Na isti dan oko 240 hiljada maraka isplaćeno je i firmama Marleko iz Gruda i Euro-vig iz Mostara.

Na kratko je tadašnja uprava Aluminija kupila i mir među radnicima, dan prije zaustavljanja proizvodnje isplaćene su im neto plaće i topli obrok”, navodi portal Zurnal.info.

Dnevni avaz je objavio kako je zanimljivo da je odlukom Vlade FBiH „Aluminiju“ produžena finansijska konsolidacija sve do kraja 2021. godine i sve dok traje taj proces, „Elektroprivreda HZHB“, naprimjer, ne može naplatiti svoja potraživanja od ovog preduzeća, teška skoro 300 miliona KM.

“Naš dug je u cijelosti zaštićen pravosnažnim sudskim presudama, a jedinim dijelom i hipotekom, međutim, dok traje proces konsolidacije, sve je u stanju mirovanja”, potvrdila je Marija Buntić iz „Elektroprivrede HZHB“, prenio je Hayat.ba.

(StarMo)