Naslovnica Život Medicinske sestre su iscrpljene

Medicinske sestre su iscrpljene

274
foto: BBC/Getty - ilustracija

London — Medicinske sestre koje se brinu o pacijentima oboljelima od covida-19 psihički su iscrpljene, a mnoge su zlostavljane i diskriminirane izvan radnog mjesta, objavilo je Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

“Vrlo smo zabrinuti za mentalno zdravlje medicinskih sestara”, saopćio je na Svjetski dan mentalnog zdravlja izvršni direktor ICN-a Howard Catton za Reuters.

“Naše posljednje istraživanje nacionalnih udruženja medicinskih sestara pokazuje da je više od 70 posto njih (udruženja) navelo da su medicinske sestre izložene nasilju i diskriminaciji i vrlo su zabrinute zbog ekstremnih slučajeva psihičke iscrpljenosti i pritiska na mentalno zdravlje”, upozorio je Catton, prenosi N1, pozivajući se na agenciju Hina.

Postotak se temelji na odgovorima oko četvrtine udruženja medicinskih sestara u više od 130 zemalja.

Zdravstvene radnice izložene su, između ostalog, psihičkom i verbalnom zlostavljanju, rekao je Catton.

“Ima medicinskih sestara koje su diskriminirane, bilo da im stanodavac ne želi produžiti najam stana ili se niko ne želi pobrinuti za njihovu djecu”, dodao je Catton ne navodeći pojedinosti o psihičkom i verbalnom zlostavljanju.

(StarMo)