Naslovnica Mostar Medicinari u Mostaru izašli na ulicu – “Bahat odnos vlasti”

Medicinari u Mostaru izašli na ulicu – “Bahat odnos vlasti”

275
protest na ulicama Mostara

Mostar — Reprezentativni nezavisni strukovni sindikat uposlenika SKB Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK održali su u četvrtak polusatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara.

Oni su nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, “bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima”.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK Dalibor Vuković istakao je kako već godinu i po dana pokušaju sjesti s ministrom zdravstva i Vladom HNK s namjerom da se potpiše kolektivni ugovor te da se povećaju plate radnicima.

– U tih godinu i po dana došli smo do toga da su i ministar i Vlada samo oduljivali i rastezali i svim pravnim začkoljicama i zavrzlamama zaustavljali postupak koji ide prema Zakonu o radu. Oni su sve činili da ni po koju cijenu ne dođe do mirovnog vijeća tako da radnici ne bi mogli stupiti u generalni štrajk sukladno zakonu, a to oni dobro znaju – naglasio je Vuković.

Prema njegovim riječima, sindikalna borba bit će nastavljena, a sindikati će iskoristiti sva raspoloživa sredstva predviđena Zakonom o radu.

– Sljedeći korak dogovorit će predsjedništva dvaju spomenutih sindikata. Očekujemo odgovor kantonalnog ministra zdravstva i učinit ćemo sve da ostvarimo svoje pravo na potpisivanje kolektivnog ugovora i da radnici imaju dostojanstvenu plaću – poručio je Vuković.

Nakon prosvjedne šetnje, uz zvuk sirena vozila hitne pomoći predstavnici sindikata svoje nezadovoljstvo izrazili su i okupljanjem pred zgradom Vlade HNK.

Medijima se obratio i kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica koji je rekao da je Vlada HNK “već odgovorila sindikatima”.

“Vlada je sindikatima poslala zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Ja sam sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li oni taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su zatražili jučer pojašnjenje našeg zaključka, Ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a sindikati tvrdi da nisu dobili to pojašnjenje, iako je u zaključku jasno napisano što im se nudi”, rekao je Opsenica.

(StarMo)