Naslovnica Život Med iz Trebinja ode za Švedsku

Med iz Trebinja ode za Švedsku

495
foto: pixabay.com - ilustracija

Sarajevo/Trebinje — Hercegovački med uskoro će se naći na tržištu Švedske. Preko Agrarnog fonda Grada Trebinja dogovoren je izvoz prvih kilograma.

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u tu zemlju trebalo da bude ubrzo plasiran, rekao je direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina, javlja BHRT.

Prvi kontingent meda od 500 kilograma prošao je sve analize koje su pokazale da je ovaj hercegovački proizvod vrhunskog kvaliteta, a da bi u potpunosti sve bilo spremno za plasman, ostali su još da se završe manji administrativni poslovi.

“S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život, nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer hercegovačkom medu, punom ljekovitih trava i bilja, rijetko koji može da konkuriše”, naveo je Dutina.

On je napomenuo da je za početak dogovoren plasman 500 kilograma meda koji je isljučivo otkupljen od lokalnih trebinjskih pčelara, te da ne sumnja da će potražnja za ovim, ali i drugim proizvodima iz Hercegovačke kuće kojom gazduje Agragni fond, u narednom periodu biti još veća.

“Naš plan je da otvorimo Hercegovačku kuću i u Beogradu, što bi, s obzirom na strukturu turista, značilo i prodor tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine u neke druge zemlje”, istakao je Dutina i naglasio da bi se na taj način stvorili i uslovi za još veći otkup, što bi ovdašnjim proizvođačima olakšalo plasman proizvoda.

(StarMo)