Naslovnica Mostar MC Pavarotti: Promocija knjige Josipa Dujmovića

MC Pavarotti: Promocija knjige Josipa Dujmovića

28

Mostar — Promocija romana “Krici iz dubine” zeničkog novinara i publiciste Josipa Dujmovića, bit će upriličena večeras u 20 sati u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

Urednik romana, Željko Grahovac, zapisao je da se radi o književnom ostvarenju, koje je po osnovnom žanrovskom formatu ponajprije psihološki triler, ali bi se svakako moglo svrstati i u antiratne romane.

Naime, glavni lik Jean Pierre mladi je Švicarac, s francuskog govornog područja, kojeg skrajnuti romaneskni pripovjedač prati kroz kritično razdoblje njegova sazrijevanja – negdje od sredine 20-tih pa do početka 30-tih godina njegovog života. Autor je kroz lik glavnog junaka zapravo htio sučeliti ili suprotstaviti jedno spram drugog – udesnost ili “nesretni sticaj okolnosti” pojedinačne životne sudbine, na jednoj, i općeljudsku katastrofu i tragediju jednog besmislenog prljavog rata, iniciranog raspadom Jugoslavije.

Josip Dujmović je bh. javnosti poznat kao dugogodišnji novinar i utemeljitelj regionalne muzičke nagrade „Davorin“. Autor je knjige „Indexi – u inat godina“, fotomongrafije „Zenica blues: od Perviza do Arene“, a iz štampe mu je upravo izašla knjiga „1001 najluđi svjetski i ex-yu rock biser“.

Promocijom će moderirati Elvedin Nezirović, saopšteno je iz Muzičkog centra Pavarotti.

(StarMo)