Naslovnica Mostar Martinoviću uvećana kazna zatvora – Na potezu BiH

Martinoviću uvećana kazna zatvora – Na potezu BiH

343
Vinko Martinović - Štela

Zagreb — Vrhovni sud RH povisio je na deset godina kaznu nekadašnjem haškom osuđeniku Vinku Martinoviću – Šteli proglašenom krivim zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru.

Nakon što je prvotno dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo je tražilo strožu kaznu.

Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. ‘Kažnjeničke bojne’, u martu 1996. upao u stan Jasmine Đukić u Mostaru. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njezinog stana. Nekretninu su kasnije prodali – piše Telegram.hr.

Vrhovni sud RH sada je Martinoviću povisio kaznu smatrajući da se “samo na taj način može pokazati pogibeljnost ovakvih kaznenih djela”. Nisu kao olakotnu okolnost prihvatili dug protek vremena od ubojstva Jasmine Đukić.

“Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost”, obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.

Martinović u ovom trenutku nije dostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći 2016. svega par sati prije izricanja presude. Hrvatska sada može ovu pravomoćnu kaznu ustupiti BiH, gdje se Martinović nalazi i čije državljanstvo ima.

(StarMo)