Naslovnica Izdvojeno Maršom mira obilježili godišnjicu zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Maršom mira obilježili godišnjicu zločina nad Bošnjacima Nevesinja

673

Mostar/Nevesinje — U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju.

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, priopćili su organizatori.

– Na ovaj način prisjetilo smo se golgota kroz koje su prolazili naši sunarodnjaci. Učesnici marša su se prisjetili kako je bilo teško preći taj put u strahu, kakva su iskušenja imali oni koji su taj put prelazili, bez hrane i vode, ne za jedan, dva, već i po desetak dana. Na ovaj način smo postigli i vaspitni i obrazovni cilj, istaknuo je predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Šerif Bojčić.

– Istim tim pravcem u jeku agresije HVO-a i HV-a, u najtežim danima borbi Armije RBiH za Mostar, s krajnjih periferija slobodne konjičke teritorije dopremljena municija i naoružanje neophodno za deblokadu Mostara iz potpunog neprijateljskog obruča”, dodao je Bojčić.

U maršu mira, koji je predvodio Nedžad Čamo, jedan od aktera u akcijama spašavanja civilnog stanovništva, sudjelovalo je više od stotinu mladića i djevojaka iz skoro svih hercegovačkih gradova.

“Put je vrlo zahtjevan. Iz godine u godinu sve više ga šumsko rastinje zatire. Uprkos tome znatiželja i volja učesnika bili su na visokom nivou i daleko iznad svake prepreke. Važno je da se i na ovaj način sjećamo naših šehida koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu”, kazao je Čamo.

Zvanični program i obraćanja zvaničnika, uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, ove godine su izostali.

(StarMo)