Naslovnica Mostar Markovini nagrada “Zdravko Grebo” za knjigu o Mostaru

Markovini nagrada “Zdravko Grebo” za knjigu o Mostaru

545
Dragan Markovina

Sarajevo — Posljednjeg dana Sarajevo festivala – Umjetnost i politika u Sarajevu danas će Draganu Markovini, historičaru, piscu i analitičaru, biti dodijeljena nagrada “Zdravko Grebo” za “kritički diskurs”.

Markovini će nagrada, koja se prvi put dodjeljuje, a koju su ustanovili Sarajevo fest i porodica profesora Grebe, biti dodijeljena za esej; “Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?“ iz knjige “Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava”.

“Markovina u svom pisanju ne krije emotivni naboj i oštar kritički jezik kojim prati sudbinu njegovog grada. Vrijeme je da politikama mira i nade društveno izliječimo osjećaj rezignacije, gubitništva i tuge. To se osjećanje nade i vizije oporavljenog grada u kojoj mora doći do pomirenja izdašno prelijeva iz knjige i naseljava duboko u nama” – naveo je Sarajevo fest.

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagradu “Zdravko Grebo” Markovini.

Ceremonija dodjele nagrade ”Zdravko Grebo” za 2019. bit će održana u “Klubu 1” ‪u 17 sati.

Esej “Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?” nudi kako možemo pomiriti naše traume i konflikte na neupitnim vrijednostima antifašizma i solidarnosti – stoji u obrazloženju.

(StarMo)