Naslovnica Mostar Markovina za RGM: Matvejević bi morao dobiti ulicu u Mostaru

Markovina za RGM: Matvejević bi morao dobiti ulicu u Mostaru

264
Dragan Markovina; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Splitski istoričar mostarskih korijena, Dragan Markovina u izjavi za Radio gradska mreža (RGM) – Mostarski radio komentarisao je odluku Gradskog vijeća (GV) Mostara, kojom je osnovana posebna Komisija, čiji je zadatak da sačini prijedlog za konačnu izmjenu imena pet ulica, nazvanih po vojnim i civilnim funkcionerima tzv. Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Podsjetimo, riječ je o ulici Jure Francetića, Vokića i Lorkovića, Đure Spuževića, Mile Budaka, te Ive Zelenike.

“Ja mislim, zaista, recimo, da bi Predrag Matvejević morao dobiti ulicu”, rekao je Markovina za RGM, odgovarajući na pitanje da li on, kao istoričar, ima prijedloge za neke od eventualno novih imena navedenih ulica.

“Dakle, to je čovjek koji je apsolutno najveći u povijesti, on je puno veći i od Šantića i od svih ostalih. On je evropski relevantan intelektualac, bio je potpredsjednik PEN-centra na svjetskoj razini, autor najprevođenije knjige, ikad, sa ovih prostora – ‘Mediteranski brevijar’, čovjek koji je grad jako volio, pisao vrlo traumatično o svemu što mu se događalo i lijepo o svemu tome”, smatra Markovina.

On je takođe izjavio i kako je vrijeme da “neka žena dobije ulicu u Mostaru”, pa je predložio da se ulica Ive Zelenike, pripadniku ustaškog pokreta, koja se prije zvala po njegovom brati Anti, partizanu, nazove po njihovoj majci, koja je “simbol tih podjela u gradu” i koja se nije htjela odreći nijednog sina.

Intervju sa Draganom Markovinom emitovan je u emisiji “Grad na dlanu” RGM-a.

(StarMo)