Naslovnica Politika Markovina: Porfirije je opasniji od Vučića!

Markovina: Porfirije je opasniji od Vučića!

138
Dragan Markovina

Split — Istoričar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije “opasniji od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i ocijenio da “ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj”.

Markovina je za vojvođanski portal ‘Autonomija’ rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići sa vlasti, na tom mjestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije šta misli.

„Čuli ste šta je uoči održavanja Evroprajda, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podelio ljudima poput Milorada Vučelića“, rekao je Markovina.

Ocijenio je da je Porfirije „najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma“ i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije „čak i od Vučića“.

„Vučić je bio dio rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo šta je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživjeti sudbinu Vuka Draškovića“, rekao je Markovina.

(StarMo)