Naslovnica Politika Marić za Oslobođenje: Pozivamo na dogovor oko Mostara

Marić za Oslobođenje: Pozivamo na dogovor oko Mostara

470
Salem Marić - SDA Mostar

Mostar — “Treba učiniti sve i GO SDA je spreman da počne razgovarati o rješenju pitanja Mostara. Pozivamo i ostale stranke, prije svega HDZ, da postignemo dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda u cijelosti, što znači izmjene Izbornog zakona i Statuta Mostara” – kazap je u razgovoru za sarajevsko Oslobođenjue predsjendik GO SDA Mostar, Salem Marić.

Marić je ujedno “pozivao i predstavnike međunarodne zajednice da se aktivnije uključe kako bi u Mostaru konačno bili održani izbori 2020. godine”.

“Ne želimo uopće pričati o modelima na način kako to HDZ zagovara. Oni žele da kažu da su dogovoreni modeli i da se na osnovu jednog od njih mogu provesti izbori. Dosad je bilo barem deset modela. Neki su išli u parlamentarnu proceduru, ali nijedan nije usvojen. Stranke koje su učestvovale u posljednjim razgovorima su približile stavove o dva modela koja spominju, ali nikad se nismo izjašnjavali o tome koji je prihvatljiviji, jer je ostalo da riješimo drugo važno pitanje, a to su izmjene Statuta, što smo također bili dogovorili” – kazao je za Oslobođenje Marić.

Na prozivke iz dijela opozicije Marić kaže da si oni “mogli vidjeti da je SDA istinski zainteresovana za rješenje pitanja Mostara”, te da nije tačno da SDA ne želi izbore, jer je na vlasti.

“Pitao bih opoziciju zašto oni nisu došli do zajedničkog prijedloga za Mostar, već su davali podršku prijedlozima nevladinih organizacija” – kazao je predsjednik GO SDA Mostar.

(StraMo)