Naslovnica Mostar Marić: Svi su znali za sjednicu

Marić: Svi su znali za sjednicu

320
foto: FTV

Mostar — Ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru sutra će, na svečanosti u Mostaru, biti uručena priznanja počasnih građana tog grada. No, kako to nerijetko s Mostarom biva – i od takve svečanosti nastane politički problem, javlja Federalna televizija (FTV).

Iako su se donedavno hvalili kako intenzivno i zajednički rade za dobrobit građana, politički predstavnici u mostarskom Gradskom vijeću su u samo nekoliko dana pokvarili odnose – i to predstavnici sva tri naroda, zbog nečeg što se činilo kao gotova stvar.

Naime, svečanoj sjednici Vijeća, zakazanoj da bi se ambasadorima Nelsonu i Sattleru uručila priznanja počasnih građana, usprotivio se mostarski gradonačelnik. Ne dodjeli, nego načinu na koji je sjednica sazvana – tvrdeći da je predsjednik Vijeća to učinio na svoju ruku, bez saglasnosti potpredsjednika. Potpredsjednici Vijeća Kordića su u toj tvrdnji podržali.

„Moj stav je da ova sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom, a da o novom datumu se dogovaramo“, kazao je potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević (Ostajte ovdje).

A predsjednik Salem Marić (SDA) odgovara: „Tvrdim da je Poslovnik na koji se pozivaju ispoštovan na način da su znali i gradonačelnik i potpredsjednici Vijeća za sjednicu, a iskren da budem, na samoj sjednici, kad smo donijeli odluku, ništa više nije trebalo reći već odrediti datum kad će biti“.

Ima li ova višednevna trakavica dublju pozadinu? Da li je zapravo Kordiću i potpredsjednicima Vijeća nalog o zatezanju održavanja sjednice stigao iz stranaka? Teško da će neko potvrdno na ovo odgovoriti. No, neki se ne libe kazati da trenutak dodjele priznanja predstavnicima međunarodne zajednice nije popularan, s obzirom na nedavno uvedene sankcije Miloradu Dodiku, HDZ-ovom dugogodišnjem partneru.

Milivojević smatra kako trenutna situacija nije baš prikladna za bilo kakve svečane sjednice.

„Nadam se da će nam se pridružiti i ovo koji su tražili izgovor. Naknadna pamet je bila, poslije ovih sankcija, i tada su počele priče kako nije bilo dogovora i sporazuma“, dodaje Marić.

Inače, dodjelu priznanja Nelsonu i Sattleru podržala je većina u Vijeću, suzdržanih je bilo tek u opoziciji. Svečanom se činu dodjele oni ne protive. Najavljuju svoj dolazak.

„Mislim da je ovo jako ružna slika za Mostar što se dešavalo zadnjih dana jer su upravo SDA i HDZ zajednički inicirali dodjelu tih priznanja“, ističe SDP-ov vijećnik Arman Zalihić.

HRS-ov vijećnik Silvio Bubalo je jasan – dobili su poziv i pojavit će se na sjednici.

Iz Kluba vijećnika HDZ-a BiH svoj dolazak ne žele ni potvrditi, ni demantovati. No pretpostavka je da će ujutro, za kad je svečana sjednica zakazana, biti u Gradskoj vijećnici, prenosi federalna.ba.

(StarMo)