Naslovnica Mostar Marić se oglasio oko gradnje HNK: Tražio sam, a nisam dobio relevantnu...

Marić se oglasio oko gradnje HNK: Tražio sam, a nisam dobio relevantnu dokumentaciju

273
Salem Marić

Mostar — Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, oglasio se saopštenjem za javnost nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava za nastavak radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u četvrtak između predstavnika Vlade Republike Hrvatske i direktora ove teatarske kuće.

Marić kaže kako “na ovaj način želi da javnost upozna sa time da je on za izgradnju svake kulturne ustanove i da podržava sve projekte koji služe za dobrobit građana Mostara”.

– Međutim, ono s čime želim da upoznam građane Mostara, a i one koji spremaju početak izgradnje HNK, te da ih upozorim, jeste da su dužni poštovati zakone i odluke kako Gradskog vijeća Mostara tako i viših nivoa vlasti – naglašava Marić i dodaje:

“Spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta traje još od 2002.godine i tada su inspekcijskim angažmanom i odlukom Gradskog vijeća Mostar zaustavljeni i zabranjeni radovi na HNK kao i na ostalim objektima u centralnoj zoni grada. Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom. Ponovna priča oko nastavka izgradnje HNK kreće od 2016.godine kada se mijenja Rješenje o izmjeni odobrenja za gradnju i to nakon punih 16 godina.

Kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu zakonskih obaveza i ovlaštenja koja mi daje Statut Grada Mostara i Poslovnik o radu Gradskog vijeća, 5.aprila 2022. godine zatražio sam od direktora ustanove Hrvatskog narodnog kazališta i Odjela za urbanizam i građenje da mi dostave svu relevantnu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom.

Kako nisam dobio odgovor, 15.jula 2022.godine pokrenuo sam krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv N.N. osoba u vezi izgradnje zgrade HNK zbog postojanja opravdane sumnje da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije.
U odgovoru Tužilaštva Bosne i Hercegovine prijava je data na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona od kojeg očekujemo odgovor. Također, pokrenuo sam aktivnosti kod Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na postupanje u vezi sa ovim slučajem.

Napominjem da se radi o nekretnini u području Centralne zone Grada Mostara za koju nije donijet ni urbanistički ni regulacioni plan. Također Grad Mostar u arhivama nema niti jedan dokument kojim se ukazuje da je ranije izuzimano zemljište u centralnoj gradskoj zoni za potrebe izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, niti je grad izdao urbanističku i građevinsku dozvolu za ovaj objekat. Pred stručnim komisijama koje je formiralo Gradsko vijeće u cilju utvrđivanja urbanističkih uslova za dijelove grada za koje ne postoji regulacioni plan nikada nije razmatrana izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta.

Upravo zbog pojave anarhije u gradnji donesena je odluka o zabrani gradnje na području centralne zone do donošenja regulacionog plana, koji nije usvojen do danas. Zbog svega ovoga u svrhu normalnih odnosa i funkcionisanja ne smije se siliti sa stvarima oko kojih ne postoji dogovor svih koji nose odgovornost u odlučivanju u Mostaru, te gdje postoji opravdana sumnja na zakonitost dokumentacije i procesa izgradnje” – stoji u saopštenju za javnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

(StarMo)